Така е всяка година! В нощта срещу 14 септември, когато православната църква чества Кръстовден, към Кръстова гора се стичат хиляди вярващи. Днес много от тях са тръгнали доста рано и в момента пътят към местността вече е задръстен от автомобили. Опашката е още преди село Борово, където има паркинг, предаде репортер на Glas.bg.

В комплекса, разположен сред красива гора в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, вече има разпънати палатки на хилядите българи, които ще пренощуват тук. 

Местността привлича поклонниците с преданието, че там е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с кръста от Голгота и чудото на изцелението. Откакто на родопския връх се пази и частица от Божия кръст, мястото се прочу и в други държави.

Хиляди вярващи се намират вече на Кръстова гора, за да посрещнат един от големите празници - Кръстовден. Тази вечер те ще участват в богослужение под звездите. В този час пловдивският митрополит Николай отслужва вечерня, а половин час след полунощ ще отслужи празнична света литургия.
 
“Благословен да бъде празника и Бог да пази България”, заяви преди службата митрополит Николай.

 

 

Хиляди тръгват към това място в България и се молят за чудото