Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри седем нарушения при провеждането на откриващата церемония на 12 януари 2019 г. за „Пловдив-Европейска столица на културата“.

Проверката е била за законосъобразността на документите за началното събитие, което затвори възлов булевард в града за близо два месеца. Тогава от южната страна на булевард „Цар Борис Трети Обединител” бе издигната 30-метрова кула, която лично градоначалникът по-рано нарече „Вавилонска”. Всички изпълнители и речи се провеждаха именно от тази кула, като целта й била да можело ВИП лицата да не студуват навън на 12 януари, а да наблюдавали откриващата церемония от топлите зали на петия етаж на близкия хотел.

Вавилонската кула създаде огромен транспортен хаос из целия град както с рейсовете от градския транспорт, чиито маршрути бяха тотално разбъркани, така и с възможността за придвижване с лични автомобили. Мнозина предпочетоха в студените зимни месеци да вървят километри пеша, ако имат работа в центъра, но да не си причиняват висенето в огромните задръствания. Оказва се обаче, че освен транспортния хаос при откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ са допуснати и финансови нарушения.

Още тогава пловдивчани се възмутиха от огромната според тях цена, която държавата и Пловдив дадоха за откриващата церемония, чиято продължителност бе около един час. Започна проверка от окръжната прокуратура в Пловдив, чийто срок бе удължаван до месец май, когато от държавното обвинение възложиха финансовата проверка на АДФИ. „Възложихме проверката на АДФИ и очакваме от там да ни пратят официално доклада си. Тогава ще преценим дали има данни за образуване на наказателно производство”, коментираха от окръжната прокуратура в Пловдив.

Според съобщение от АДФИ са били проверени 13 обществени поръчки и общо 43 договора за откриващото събитие на 12 януари т.г., на обща стойност 3 198 312 лв. с ДДС. Били са открити общо 7 нарушения. Две са по чл. 49 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) за така наречените тенденциозни технически характеристики, насочени към конкретен изпълнител или продукт. За двете нарушения се предвижда глоба, която може да бъде оспорена в съда. Останалите 5 нарушения са на чл. 42 от ЗОП и са свързани с документацията.

Според официална информация от фондацията за откриващата церемония са били изразходени около 2,2 милиона лв. с ДДС. Отделно обаче от екипа на ЕСК в Пловдив са плащали за наем на огради, вишки, осветление, сваляне на елстълбове и други, които не са включени в общия бюджет на мероприятието. Заедно с допълнителните разходи сумата по откриващата церемония гони 3 милиона лева. От екипа на фондацията обаче твърдяха, че това са пари, платени не за 1 час откриване, а за трите дни на откриващия уикенд.

От прокуратурата проверяваха дали има нарушения при изразходването на публичните средства и дали наистина наемът на сцената, тоест на 30-метровата кула, струва 219 053 лева без ДДС. Другата огласена цифра от фондацията бе 880 124 лева без ДДС, които отишли за цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включваше озвучаване, осветление, видео оборудване и екип. От фондацията този януари разпространиха анекс към бюджета, според който цялото откриване е струвало 1 милион и 842 хиляди лева без ДДС.

Проверката на АДФИ се извършва във всяка институция, която обявява обществена поръчка, припомнят от агенцията.