Коронавирусът взе 4 нови жертви у нас. Жена на 78 години от дом „Възраждане“, която е била лекувана в Белодробната болница в Русе, е починала вчера, съобщават от Регионалната здравна инспекция в града.

Тя е имала предшестващи заболявания, сред които сърдечна недостатъчност, хипертония и диабет. Още един смъртен случай има в Русе през последното денонощие-на 78-годишна жена, настанена за лечение в Университетска болница „Медика Русе“. Така смъртните случаи на хора с коронавирусна инфекция Русе и региона станаха осем. Четири от тях са от дома за стари хора „Възраждане“.

Два нови случая на коронавирус са регистрирани за последните 24 часа. Това са мъж на 29-годишна възраст и жена на 48 години. Тя работи като социален асистент в дома за възрастни хора „Възраждане“. Изследвана е за COVID-19 още на 22 юли, но тогава резултатът от PCR-теста й е бил отрицателен.

Последното й посещение в социалното заведение е било на 4 август този месец. Изследването вчера се е наложило по повод оплаквания, характерни за коронавирусната инфекция.

Междувременно за регистрирани нови 28 лица с положителен резултат за COVID-19 в област Добрич, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя информира, че за 7 август в системата има регистрирани от областта общо 78 изследвания. От тях 56 са проби, изпратени от РЗИ, 8 – от болницата в Добрич и 14 са на лица, направили изследване по свое желание. 38 от общия брой на пробите са положителни, а другите 40 – отрицателни.

От общия брой на положителните 10 са на лица, на които им предстои излизане от изолация, но тя е продължена поради отчетения положителен резултат - каза д-р Ангелова. Другите 28 положителни проби са на новорегистрирани пациенти -13 мъже на възраст от 37 г. до 87 г., от които трима са настанени за лечение в болницата. 15 са жените на възраст от 25 г. до 47 г. От тях пет са настанени за лечение в болницата.

Сред регистрираните положителни резултати от изследвания има и медицински персонал – лекар и медицинска сестра.

За последното денонощие две жени, пациентки на болницата в Добрич, са починали. Те са на възраст 69 г. и 77 г., като и двете са имали придружаващи заболявания – хронични болести.

Д-р Ангелова съобщи още, че се затваря за прием на пациенти неврологичното отделение поради регистрирани положителни проби на пациент и лекар.