Обвинителен акт спрямо Здравко Дечкин бе внесен за това, че като извършител, в съучастие с Георги Балабанов, като подбудител, е отнел чужди движими вещи – дамска кожена чанта, инсулинова писалка, мобилен телефон, секретни ключове, пари – 237 лв., и документи на името на 56-годишната Виолета Балабанова- майка на Георги, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството й.

Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. 

Няколко години делото е било спряно заради неизвестен извършител. През 2018 г. наказателното производство е възобновено, като през 2019 г. Здравко е бил привлечен като обвиняем.

Дечкин е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 24 май 2019 година и се намира в пловдивския затвора. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.