Нови архивни документи, свързани с Апостола, бяха експонирани в Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Ценните архиви са получени от Турция и разкриват неизвестни досега факти за Левски. Изследването е дело на директора и уредника на музея към родната му къща в Карлово.

"Документите са открити в Османския архив в Истанбул и са от края на 1872 г. Най-интересна е снимката на Левски, за която доказахме, че всъщност е фотографията, използвана от османската власт за неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали, на гърба на снимката има словесно описание на външните му белези”, каза уредникът Виктор Комбов пред Нова тв.

"От документите става ясно, че Апостола е възприеман от тогавашната османска власт като много опасен човек за империята. Османската власт е имала информация за Левски далеч преди залавянето му и за това какво е правил той на териоторията на Дунавския вилает и въобще в българските земи”, обясни Дора Чаушева, директор на музея.

Откритите документи показват, че революционната мрежа е много по-мащабна, отколкото се е смятало досега, както и че османската шпионска мрежа е работела ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация.

„Тези 400 - 500 души, които са заподозрени като преки съмишленици на комитетското дело, са все млади, образовани, заможни, влиятелни хора”, казва историкът проф. Пламен Митев.

Османската власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски. „От тези документи става ясно, че месечно сумата е била около 3000. Годишната заплата на един от добрите даскали по онова време е била 10-12 хиляди гроша”, допълва проф. Митев.

Изследователите се надяват в документите да открият отговорът на най-важния въпрос - кой е предателят на Левски.