Насред пушилката от бойните изтребители и вертолети, пукотевицата от стрелбите и ръкопашния бой на командосите от небето над Пловдив долетя предложение за брак.

Последният от кацналите на площада шестима парашутисти развя знаме със съдбоносния въпрос:

Десислава Тенчева Тенева, ще се омъжиш ли за мен?

В следващия миг офицер от Военновъздушните коленичи на площада, извади кутийка с пръстен и поиска ръката на своята любима. Тя, прималяла от изненада, промълви: “Да”.

Събралото се множество аплодира бурно романтичната сцена, а мнозина избухнаха в сълзи.

Предложението за брак на старши лейтенант Никола Величков направи незабравим финала на бойния празник на Военновъздушните сили и Деня на военния парашутист. Преди това на 19 октомври воините сътвориха зашеметяващ спектакъл с участието на изтребители, хеликоптери, транспортни самолети, демонстрации на командоси и изложба на модерни оръжия.

“Отдавна бях решил, че искам да изживея живота си с Деси, и чаках достоен момент, в който да ѝ предложа да се оженим по начин, по който тя заслужава”, каза пред “24 часа” старши лейтенант Величков. Дълго време той търсил подходящи поводи, като концерти и спектакли, но заради карантината културните събития били силно намалели.

Идеята за знаме, развято от парашут, осенява офицера от 24-а вертолетна авиобаза в Крумово при последните приготовления за празника.  

Никола коленичи и извади пръстен за изумената Деси.
Никола коленичи и извади пръстен за изумената Деси.

“Тогава ми мина през ума, че основна част от живота ми е армията, и искам да предложа на Деси да стане част от този армейски живот.

Какъв по-подходящ и символичен начин да го направя - на фона на зрелищно военно събитие да ѝ предложа да дойде в моя живот”, подчертава той.

Ст. лейт. Величков се свързва с колегите си от специалните сили, които подготвят сценария за празненствата, за да разбере дали планът му е осъществим. Намира и фирма, която се съгласява да направи знамето със сватбеното предложение за броени часове.

После се обажда на парашутистите, на които им предстои да скачат над площада - те също откликват ентусиазирано. Накрая иска разрешение от командирите.

“Изказвам най-сърдечни благодарности към ген.-майор Явор Матеев и Съвместното командване на специалните операции за отзивчивостта и безупречно свършената работа”, посочва офицерът.

Той служи в едно от най-елитните подразделения на българските ВВС. 24-а авиобаза в Крумово е наследник на създадения на 27 октомври 1961 г. 44-и вертолетен авиационен полк. Той се явява първата вертолетна авиационна част в България и още през първата си година има над 2500 летателни часа, пише "24 часа".

Да служат под бойните знамена е семейна традиция за Никола Величков.

Дядо му и баща му също са били офицери.

“От тях научих за живота на военните. Трябва да видиш нещо, за да прецениш дали го искаш”, отбелязва той. 

Деси и Никола се запознали преди година в чата.

Учил в Хуманитарната гимназия в Пловдив. В 11-и клас решава окончателно да се посвети на воинското призвание и започва да се готви за изпитите. През 2016 г. завършва Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия със специалност “Комуникационни, информационни и навигационни системи”.

“Видях перспектива във висшето военно училище. Много млади хора у нас записват висше образование, някои завършват, други – не, и впоследствие работят коренно различна работа. Аз исках да уча нещо, което да работя след това”, разказва Никола.

За него армията е идеалният вариант, тъй като още при постъпването като курсант подписваш договор, който ти гарантира работа след дипломирането. Освен военната той има и актуална инженерна специалност, която може да практикува в цивилния живот.

С Деси се запознават преди около година в социалните мрежи.

Следват чатове, сближават ги общи интереси, започват да се срещат.

“След около месец - на 16 януари т.г., получих така желаната целувка, с която подпечатахме официално нашата любовни приказка”, вълнува се офицерът. Признава, че от самото началото тя е показала привързаността си към него, непрекъснато е проявявала разбиране и правила компромиси с него.

Деси е завършила “Корпоративна сигурност” в Пловдивския университет и работи в голям мобилен оператор. Никола бързо я спечелва с доброта, нежност и романтика.

“Влюбих се във всяко едно негово качество. Обичам и хубавите, и не дотам хубавите му черти. Когато обичаш някого - обичаш семейството му, хобитата му, по всякакъв начин го обичаш”, споделя тя.

Те почти веднага заживяват заедно, сблъскват се с обичайните битовизми за всяко младо домакинство. Преодоляването им усилва чувствата. “Деси винаги е била до мен, когато и където се налага, помага ми и ме разбира. Това ме накара много бързо да я заобичам страстно и силно. Не след дълго се появи онова гласче вътре в мен, което прошепна: “Това е жената!”

Двамата обичат да пътешестват, да се срещат с приятели.

Тя харесва повече планините, той – плажовете.

През зимата Никола кара сноуборд, през лятото пори вълните с кайт сърф - любимото му хоби.

След оригинално предложение за брак Никола и Деси смятат да организират сватбата си по възможно най-традиционния начин.

“Няма да с носии, но и двамата уважаваме традициите. Деси се занимава професионално с народни танци от 5-годишна, ще спазим всички обичаи”, казва Никола.