„Ще има нюанси на заповедта, да изчакаме да видим какво са оформили експертите. И дали маските ще се задължително на открито сам там където има струпване на хора или навсякъде. Ако си разхождаш кучето в планината няма смисъл да носиш маска, според мен". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него е нормално и връщането на мярката да запали общественото недоволство.

Дончев коментира и казуса с президента Румен Радев.

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние", посочи вицепремиерът.

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката", допълни още той.

По думите му няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. „Няма как, ако под карантина са хиляди до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още Дончев.

НА ЖИВО: Маските на открито стават задължителни!

Маски и за учениците в дворовете! Нов срок за карантинираните