Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов дава брифинг областната администрация на Добрич. Заедно с него е и главнуят държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Днес те посетиха областната болница в Добрич заради влошената епидемична обстановка и липсата на лекари.

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в Добрич.

Той отправи критики към болницата в града и работата й със заразените с COVID-19. По думите му болницата „подпомага за разпространението на вируса”.

"След значителния ръст има тенденция, последните три седмици достигнахме едно плато, което е доста обнадеждаващо, каза още доц. д-р Кунчев. "Заболеваемостта в страната е много разнообразна. При инфекция като COVID-19 пълно спиране не може да има. Това, което е достижимо, е да поставим инфекцията под контрол, за да не изпадне в колапс здравната система".

 

Към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата може да станат неуправляеми, смята още държавният здравен инспектор.

„Видях в болницата някои неща, които не ми харесаха”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Едното било смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал.

Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата.

„Ще инициираме събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите”, заяви Костадин Ангелов.

Здравният министър отново обясни, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече заради неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.

Проф. Костадин Ангелов съобщи още, че предвид наближаващата присъствена учебна година, съвместно с МОН, е създадена работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен земестник-министър, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и специалисти по здравен контрол. От думите му стана ясно, че ако се наложи да се правят PCR тестове на ученици и учители – те ще бъдат безплатни. Министърът уточни още, че работната групата вече е провела няколко срещи. „В нея участват родителски организации, учители и синдикати. До края на август те ще дадат отговори на всички въпроси, свързани със започването на новата учебна година”, посочи още той.

 

Очаквайте подробности!