Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че учебната година ще тръгне присъствено за всички училища в страната.

"Всяко училище ще има свой собствен списък от мерки, заради броя ученици, смени. Осъзнаваме, че ние не сме се сетили за всички, има и по-добри, ще разчитаме на взаимопомощта между училищата. Задължителни ще бъдат обаче здравните мерки.

Всяка седмица родителите ще бъдат осведомявани за ситуацията в даденото училище – дали има болни учители, ученици. Няма съмнение, че учебната година ще бъде трудна, но няма еднозначно решение на кризата с коронавируса", настоя той.

Министърът призна, че е нужно да се осигури максимум компенсаторно обучение, когато се наложи училището да работи в е-среда и при рискови групи.

"Има списък с изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците може да не присъстват. Има списък и със заболявания на родители, при които децата отново може да се обучават от домовете си", каза Вълчев.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родилите, трябва да намерим начин образователната система да работи. Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ", разясни още той.

Всяка една форма, извън присъствената, не е добра алтернатива, защото частично се компенсират нужните знания, настоя министърът.

Той настоя, че обучението в електронна среда ще бъде свързано и с оценки, а и с отсъствия.

"Няма да е като през миналата година", зарече се образователният министър.

Един от вариантите, разработен от МОН, е дистанционна форма на обучение - между 15 и 20 училища ще се превърнат в подобни центрове с допълнителни часове на техните учители или пък допълнителни учители, за да обхванат повече от едно училище или училища от повече от една област.

"Ще проучим колко ученици желаят, защото една част от родителите ще предпочетат тази форма на образование. При нея обаче децата няма да бъдат в своя клас и паралелка, а с други ученици и с други преподаватели", предупреди Вълчев.

"Надяваме се все пак родителите да изберат присъственото обучение, но пък дистанционната форма е продиктувано от грижата на родителите за здравето на децата им", посочи министърът.

Вълчев обави, че у нас има над 15% деца, които не посещават училище, най-вече в семейства, при които липсва отговорност за включването на децата им в образователната система.

"Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование", заключи той.

На сайта сиМОН публикува насоки за новата учебна година, вижте ги