В началото на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски пожела да направи някои уточнения.

Гражданите, които се връщат в чужбина от рискови дестинации, отиват на 14-дневна карантина. По време на карантината, ако имат някакви опаквания, те се обаждат по телефона на личния лекар. Той преценява дали да го изпрати в болница или не. Той се обажда на Бърза помощ или РЗИ, които осигуряват транспорт на болния. Личният лекар не трябва да се среща с такива пациенти. След като пристигне в болница, се извършва прегед, преценява се дали да остане на лечение, или не, дали да бъде тестван, или не, обясни генералът.

Ако се вземе проба и тя е положителна, но човекът е с леки симптоми, той ще се лекува вкъщи. Ако е в по-тежко състояние, ще се лекува в болница. При възрастните хора с придружаващи заболявания хоспитализирането ще е задължително без оглед състоянието им в момента. Ако завърнал се от чужбина българин не е здравно осигурен, той трябва да се обърне директно към РЗИ, тъй като няма личен лекар, разясни ген. Мутафчийски

В България вече има 92 случая на коронавирус. 11 са новите случаи на заразените с коронавирус у нас. По един нов случай на заразени има в Смолян и Търново, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски.

Пациентът в Смолян е в добро състояние, обясни ген. Венцислав Мутафчийски. Мъжът се е завърнал от Великобритания преди два дни и сега е изолиран в смолянската болница. Във Велико Търново пациентът е в инфекциозната клиника и също е в добро състояние.

Останалите нови случаи са от столицата, посочи ген. Мутафчийски.

Първи случай на COVID-19 в Смолян!

Очаквайте подробности!