Убитият преди ден от въздушните сили на САЩ ген. Сюлеймани е пряко отговорен за убийствения атентат на бургаското летище през 2012 година. Това припомниха източници от българските специални служби, цитирани от Faktor.bg.

На 18 юли 2012 година терористите атакуват три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. В атентата са убити 7 души, а ранени са 35 души.

Само дни по-късно израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов обяви официално, че поръчителят на атентата в Бургас се казва Касем Сюлеймани - шеф на бригадите "Ал Кудс" в Иранската революционна гвардия. 

Яалон беше категоричен, че зад терористичния акт стои Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Сюлеймани. 

„Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания.

Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем” посочи израелският държавник. От посолството на Иран пък тогава контрираха, че ционисткият режим в Израел прави всичко възможно, за да  ги злепоставят и влошат приятелските им отношения с България.

Няколко месеца по-късно, след приключване на българското разследване, вицепремиерът Цветан Цветанов обяви след консултативен съвет при президента, че именно „Хизбула” е отговорна за атентата.

В същото време представител на американското министерство на отбраната е казал пред журналиста от "Нюйоркър" Декстър Филкинс, цитиран от 24 часа, че след терористичната атака в Бургас през юли 2012 г. командващият иранските елитни спецчасти за операции в чужбина "Ал Кудс" - Касем Сюлеймани, попитал подчинените си: "Някой знае ли нещо за това?" Никой нищо не знаел. "Хизбулла" са действали на своя глава". 

Вариант на тази теза е публикуван и в англоезичния вестник "Джерузалем пост" в Израел.

В него Матю Левит, един от известните анализатори на дейността на "Хизбулла", казва, че атентатът в България е бил поръчан от Иран, но извършен самостоятелно от ливанската шиитска групировка без никаква логистична подкрепа от иранците.

Той пише до израелското издание, че "Бургас е по заръка от Иран, но изглежда, "Хизбулла" са реализирали заговора сами без иранска логистична подкрепа".

"Джерузалем пост" припомня, че броени дни след атентата в България от 18 юли 2012 г. и Израел, и САЩ са заявили, че това е съвместна операция на Иран и "Хизбулла".

Освен това миналия юли според изданието канадка от ирански произход е била задържана и депортирана, след като е била забелязана да следи център на ортодоксални евреи в София.

"Иранци са се опитали същия месец да влязат в България, но им е бил отказана виза. Не е ясно дали иранците и "Хизбула" са координирали атаки срещу центъра "Хабад" и други обекти", посочва "Джерузалем пост"

"С годините "Ал Кудс" изградиха международна мрежа, част от която са хора от иранската диаспора, които могат да бъдат привлечени да подкрепят определени мисии. "Те са навсякъде", посочва друг източник на Декстър Филкинс.

През 2010 г. според западни представители "Ал Кудс" и "Хизбулла" започват новата кампания срещу американски и израелски цели, от която се предполага, че е част и атентатът в Бургас.