Учебната година ще бъде удължена поне до месец юли. Това съобщи по бтв образователният министър Красимир Вълчев. 

Той заяви още, че системата е готова да проведе изпити и по-късно, но сега основният проблем е да бъде запазено здравето на преподаватели и ученици. 

"Ако извънредното положение приключи до месец, бързо ще наваксаме, но се готвим за всякакви варианти", подчерта министърът. 

Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април. Вълчев успокои, че нулева година няма да има.

„Предизвикателството беше да стартираме дистанционното обучението, за да се компенсира част от изоставането по време на грипната ваканция. Това, което се случи и ни изненада приятно, е, че в голяма част от училищата и за голяма част от учениците стартира ефективно дистанционното обучение. Разбира се, винаги има възможности за подобряване, особено след 4 клас“, посочи министърът.

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриетнските балове вероятно ще са през юли.

За или против пълна отмяна на изпити за 4-и и 10-и клас?

Ако децата се върнат на училище на 21 април, ще успеят да приключат учебната година, както е по план. Материалът за матурите ще бъде съобразен с училищата, които най-бавно са се движили в онлайн обучението, коментира министърът.

Той допълни, че най-вероятно ще изберат варианта да спрат с усвоеното през първия срок. Оценяване на текущите знания обаче ще има.

В случай, че карантината продължи, трябва да се настроим, че има вариант за проучване за сметка на лятната ваканция - юни и малко за сметка на юли, както и малко от септември, каза още Вълчев.

Има вариант на преместване на външното оценяване при 5,7 и 12. клас.

Ясно е и че матурите са присъствие, тоест ще се преместят във време, когато децата да се съберат в класните стаи.