Приложение ще бъде в помощ на туристите в Централния балкан.

Приключиха дейностите по разработване на мобилното приложение „Пътеводител за Централен Балкан“ с информация за туристически маршрути, посетителски обекти и прилежащи видове и местообитания в парка, съобщиха от дирекцията на националния парк.

Приложението предлага интерактивна карта. При избор на един от представените на 85 туристически маршрута посетителят може да получи информация за цвета на маркировката, дължината, продължителността и степента на трудност на съответния маршрут. Може да се определи конкретно местоположение, да се измерват разстояния, да се извършва търсене по координати и ключови думи, да се запазват точки и маршрути, както и да се въвеждат/извеждат потребителски файлове.

Приложението съдържа текстов и снимков материал на хижи и заслони, обекти на културно-историческото наследство и природни забележителности на територията на „Централен Балкан“. Допълнително е поместена информация и локация на 12 приоритетни за опазване природни местообитания. Приложението информира за режимите и нормите в защитената територия и правилата за поведение

За използване на приложението, не е необходима интернет връзка и мобилно покритие. При нужда може да генерира SOS съобщение с координати, оказващи локацията на мобилното устройство. Реализацията е на два езика – български и английски.

Достъпно е за инсталиране от магазините на Google Play и App Store.

Мобилното приложение е създадено по договор с “Хай левъл проджект“ ЕООД – гр. Варна в рамките на Проект BG16M1OP002-3.007-0006 "Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014 -2020".