Кучетата победиха във вечния спор с котките. Причината за този извод е проучване, показващо, че поради пандемията във Великобритания са били изоставени много повече котки, отколкото шаровци, пише в "Дейли мейл".

Според направено проучване от Националната асоциация на домовете за кучета и котки, по време на карантината са били изоставени със 17 процента повече писани, отколкото е обичайното. За кучетата този процент се е покачил само с 8 на сто от средната норма, предава БТА. Оказва се че за съдбата си домашните любимци могат да винят коронавируса.

 
Тенденцията се обяснява с факта, че много британци изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с COVID-19 от тях, въпреки че медицината доказа точно обратното. Много по-вероятно е домашните любимци да получат, а не да предадат заразата.

Другата причина може да е финансова - паричният недоимък, причинен от пандемията, е накарал мнозина да спестят разходи, разделяйки се с домашния любимец. От Фондацията за кучето предупредиха, че около 40 хиляди кучета могат да бъдат изоставени и ще имат нужда от помощ, ако рецесията продължи и занапред със същите темпове.

В същото време се наблюдава и положителна тенденция в условията на карантина. Приютите съобщават, че има увеличение с 35 процента на хората, желаещи да осиновят домашен любимец.