Може ли сами да променим света, в който живеем? Нещата, които не харесваме? Сбъдват ли се мечтите, които ни се струват невъзможни? Отговорите на тези въпроси откриваме в историята на британеца Дейвид Брейлсфорд и неговата рецепта за успех.

Кой е Сър Дейвид Брейлсфорд? Роден е на 29 февруари през високосната 1964 година. На 39-годишна възраст е назначен за директор на британския отбор по колоездене. Той заварва отбора в окаяно състояние. Близо век посредствена игра, а равносметката -1спечелен олимпийски златен медал.

С встъпването си в длъжност Брейлсфорд направил стратегия. Нарекъл я „Значение на незначителните подобрения в работата.“ Идеята била стъпка по стъпка колоездачите да се усъвършенстват във всяка традиционна  задача.

Брейлсфорд обяснил: "Целият принцип произтича от идеята, че ако декомпозирате всичко, което считате, че е съотносимо към колоезденето и след това всеки елемент или процес  подобрите с 1%. Така, когато съберете всички незначителни подобрения, ще получите значителни резултати.“

 Промяната започнала. Колоездачите променили костюмите си, за да бъдат по-леки и по-аеродинамични. Приложили допълнително третиране на гумите, за да подобрят сцеплението и започнали да използва нагрети спортни костюми за оптимална мускулна температура. Пътували със собствените си дюшеци и възглавници, за да подобрят комфорта на отдиха. Обърнали по-голямо внимание на хигиената като миене на ръцете, за да предотвратят заболяване.  Една отстъпките била боядисване на  чувствителните зони на механиката,  за да идентифицират прах, който би могъл да повлияе негативно на представянето на велосипедите. През цялото време на промяната екипът „търсил малки подобрения навсякъде, и намерили безброй възможности“.

Резултатите не закъснели. Пет години по-късно британският отбор спечелил 60% от златните медали на Олимпийските игри в Пекин 2008 г. На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. отборът поставил 9 олимпийски и 7 световни рекорда.

В периода 2012 г. - 2017г. британският тим спечелил Тур дьо Франс 5 пъти, отбелязвайки едно от най-успешните представяния в историята на колоезденето.

В историята останала и рецептата за „значението на незначителните неща“ на Сър Дейвид Брейлсфорд.