Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров се ядоса на популисти в социалните мрежи на тема данъци. По този повод той пише следното:

Здравейте приятели,
Пиша този пост провокиран от последните изяви на „популисти” в мрежата за да дам няколко кратки разяснения.
Въпрос 1: Повишаване на данъците!!! Или защо тия лоши съветници грабят народа.
Първо да изясним какво е повишаването на данъците в частност за да не бъда многословен взимам данък „сгради”. Данък сгради е разделен на три диапазона според размера на данъчната оценка и по долу ви представям приблизителното повишение за всеки диапазон:

- За имоти с данъчна оценка до 6 000 лв. повишението на данъка е 2-3 лева
- За имоти с данъчна оценка от 6 000 до 18 000 лева повишението на данъка е 3-4 лева
- За имоти с данъчна оценка над 18 000 лева повишението на данъка е 3-4 лева
Пояснявам, че данъчната оценка се определя по методика утвърдена на национално ниво.
За да бъда още по ясен - имота в който аз живея е с площ 526 кв.м., жилище на 2 етажа с РЗП 373 кв.м., навес 63 кв.м. данъка за 2019г. е бил 32,62 лв. с повишението става 35,62 или нарастването е с точно 3 лева.
Още един пример – нашия народен представител Младен Шишков живее в имот 504кв.м. жилище с РЗП 652кв.м. гараж 26кв.м. данъка за 2019г. е 81,23 лв. а за 2020г. 84,11лв или увеличението е 2,88лв.

Данък сгради на Йовко Романов и Татяна Бакова нарастват съответно с 1,25 лв., и 1,51лв.
Защо използвам точно тези примери защото повечето хора знаят къде живеем и в какви къщи и могат да си направят изводите. До тук с размера на великото и грандиозно увеличение на данъците, продължавам с причините.
Преди не много време по време на предизборната кампания имах възможност да се видя със стотици дори хиляди хора. Подробно обясних това нашия екип успя да свърши през мандата предполага няма нужда пак да повтарям за хилядите квадрати и километри асфалт, тротоари, водопроводи, канализации и площади саниране на читалища, блокове, сгради, спортни съоръжения, тенис кортове, паркове и подобни, вярвам, че паметта на всички е достатъчно голяма и не са забравили постигнатите резултати.

Едва ли ще е голяма новина за вас ако кажа, че всичко това се постига и с пари. Никой не ни каза: „спрете до тук вече ситуацията е достатъчно добре” , напротив най-честите въпроси са: „а моята улица кога”, „не може ли и този парк”, „кога ще имаме спортна зала”, „не ни стигат класните стаи” и така нататък.
За всички вас е ясно, че с повишаване на минималната работна заплата се повишава цената на труда и на много суровини и материали, които са ни жизнено необходими. Няма как да продължим да се развиваме със същите темпове ако не повишим прихода си и това е един от начините и твърдя, че увеличението е минимално и нашите данъчни ставки продължават да са под средните за страната.
Преди време беше публикуван един пост за фонд работна заплата на ОПБП - 602000лв
Да видим какво ще каже математиката по този въпрос - 602 000 / 12 месеца = 50 166,67 фонд работна заплата на месец.
50 166,67 / 30 човека = 1 672,22 лева средно за служител.

От тук вадим 19,62 % данък за сметка на работодател или 1672,22 - 328,09 = 1344,13лв
Вадим и осигуровки за сметка на работник около 23,78 % или 1344,13 - 319,63 = 1024,49 лв.
средно 1024,49 лв. чиста заплата един работник в ОП „БП”.

Това са груби сметки възможно е да има малко разминаване но не повече от +/-5%
Признавам, че се опитах да съглася колегите от предприятието да работят без възнаграждение, но никой не се нави . Ако излезе някой такъв да заповяда ще му уплатним деня максимално.

Скъпи приятели знам, че работата с калкулатор не е по силите на всеки съзнавам, че всякакъв вид провалени политици, популисти и пишман кръчмари и хора никога не печелили избори ще се упражняват в красноречие цял мадат, в залата на общински съвет са тихи като мишоци, защото не разбират и половината от това, което се случва там и ще се стараят да наваксат в социалната мрежа - и това ще мине и ще премине и ще се зазбрави, а това което правим ние ще остане.

Сърдечно благодаря на нашите партньори от ВМРО – Пламен Телбийски, Стефан Пенсов, Георги Тотов, Анелия Гечева за проявения разум и гражданска позиция, защото с тяхната подкрепа общината продължава да се развива. Без тяхната подкрепа щяхме да имаме една спряла и неработеща община каквато имаше през втория мандат на уважавания ни кмет Франц Коков. Надявам се не сте забравили, кой я докара до такава ситуация тогава.

Благодарение на цитираните по-горе хора ние продължаваме напред.
В заключение скъпи приятели, ще отбележа, че Вие избрахте мен и чудесния ми екип от професионалисти за да дадем максималното от себе си и да постигнем конкретни резултати, които ще останат може би и след като нас ни няма. Точно това смятаме и да направим, всеки ден работим за да направим нашата община по-красива и по-добро място за живот.

С уважение,
ПАВЕЛ ГУДЖЕРОВ
Кмет на Община Раковски