Според ген.-майор Венцислав Мутафчийски България се "катери" към следващия пик на заразата. Наблюдава се възникването на нови огнища, но благодарение на бързата и адекватна реакция на медиците, те бързо са ограничени. Такова се наблюдава в Кюстендилско. Регистрирани са 13 нови заразени, като общото между тях е работата им в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи ген. Мутафчийски от Оперативния щаб.

"Броят на тези заразени е плод на по-сериозни изследвания. Районните здравни инспекции си вършат много добре работата. Преди дни съобщихме за 1 новозаразен и в резултат на работата на РЗИ се откриха и следващите. Ще продължават да се откриват нови случаи. Повечето дори са без симптоми", обясни началникът на Оперативния щаб.

"Всяко разхлабване на мерките би довело до осложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до осложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също", обясни Мутафчийски.