Премиерът Бойко Борисов дава брифинг в Министерски съвет. Заедно с него са вицепремиерът Томислав Дончев и Владислав Горанов както и управителят на БНБ Димитър Радев.

"Българският лев е част от европейския валутен механизъм. Това е акт, който трябва да ни обединява", каза Димитър Радев по повод приемането на България и Хърватия в механизмът ERM II. 

Един от поводите за брифинга е новината, че България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM 2 след решение на ЕЦБ и финансовите министри от еврогрупата.

Присъединяването към еврото ще се случи, когато се справим с всички предизвикателства пред нас, каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

Усилията от наша страна се свеждат до правенето на реформи, които водят до по-голяма конвергенция с ЕС, каза финансовият министър. и добави, че когато българските институции и общество се обединят за една цел, тя може да бъде успешна. 

"На този ден с президентът трябваше да сме заедно, а ние цял ден се мъчим да кажем кой кого колко мрази. Нали съединението прави силата. А ние цял ден отбиваме атаки", каза премиерът.

"Просперитета на държавата ми е важен, това ли живота който искаме ние политиците, да се плашим всеки ден със затвор", допълни той.

Очаквайте подробности