Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски дават в момента извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Още от вчера се наблюдава много тревожно нещо - напускане масово на София, която е основното огнище с най-много заразени от коронавирус. всечки тези хора са разпхръснати из цялата страна. това води до тежка ситуация с неясни последици. този процес продължава.

Както вчера, така и днес, най-вероятно и утре...

Щабът с изключително безпокойство наблюдава тези процеси. Тези много случаи последните два дни са вече тенденция.
Това е в абсолютен контраст с безгрижието на нашите съграждани.

Затова затваряме София за автомобилния трафик", заяви ген. Мутафчийски. "Това ще стане считано от 00 часа днес до второ нареждане и е съгласувано с премиера."

,,Всички мерки са в полезрението на щаба – абсолютно всички мерки. По отношение на жп транспорта влаковете ще избягват междинните гари, а над 39 вагона се отменят за празниците, така че там тепърва предстоят някои промени в трафика'', допълни още той.

Сегашният модел на откриване на заразените е двама от седем. Преди беше двама от 11, сподели ген. Мутафчийски.

Министър Маринов допълни: Полицаите от КПП-тата бяха поставени на изключително унижение от граждани. Това беше игра на котка и мишка. Не мога да ви кажа всички простотии, на които бяхме свидетели тези два дни. Над 5000 автомобила са върнати заради това, че не могат да докажат необходимостта от пътуването. Явно с добри намерения не стават нещата... Изключително разочарован за отношението на гражданите към полицията. Не можем така да се гаврим с тях! Мерките се правят така, че хората да се настроят към тези мерки. По обратния път няма как да се получи.

Министър Ананиев:

"Считано от 00.00 часа на 17 април до второ нареждане се забранява влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на: товарните коли, които имат съответна документация, за да докажат необходимостта от доставянето на товара; всички автомобили със специални обозначителни средства; автомобили, които превозват граждани за лечение; автомобили, които превозват медицински лица до работните им места.

Забраната не важи за колите на електроразпределителните дружетсва, ВиК дружествата, коли на фирми, занимаващи се с интернет и телевизионно разпространяване. Заповедта не важи и за служебни автомобили, които превозват работници, които трябва да стигнат до работните си места. Същото важи и за лични автомобили, но и при двата случая ще трябва да се представя декларация, която доказва работното място.

Графикът за влизане в София, за да се отиде на работа ще е от 06.00 часа до 08.00 сутринта и напускане от 18.00 часа до 20.00 часа. Това е за личните коли. Организираният междуградски транспорт също преустановява своето движение.

Организираният пътнически превоз също преустановява движение до второ нареждане. При прибирането си тези, които са напуснали столицата, ще се сдобият с някои процесуални действия. Ако са били на работа, ще трябва да се върнат в София. Като че ли не беше схваната сериозността на положението с коронавируса. Всеки смята, че това не се отнася до него, а до някой друг.

Очаквайте подробности!

 

Тарикатите от София – да не се връщат!