577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали.

213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 7 април: 325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 31 души.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ „Света Анна“, София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получени в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на близките и семейството на починалия мъж.

Дете на 1 година от Карлово е със съмнение за коронавирус

Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания причиняват много смъртни случаи годишно, но има едно коварно заболяване, което често остава недиагностицирано. В зависимост от фазата, в което е открито остават между 6 месеца и 5 години живот след поставяне на диагнозата. Става дума за белодробната фиброза.

И докато в България подобна диагноза е поставена едва на няколкостотин души поради малката информираност на самите пациенти, в Европейския съюз има между 80 и 110 хиляди пациента с подобно заболяване, а броят им нараства ежегодно. Дихателната недостатъчност е причина за 80% от смъртността на болните.

Проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА напомня [1], че първият симптом е задух при леки физически усилия. Може да има суха кашлица. Болестта засяга предимно хора над 50 години, но най-много са регистрираните случаи от 66 до 79 г. Повечето са мъже, които пушат редовно. Ето защо, ако имате някакви оплаквания профилактичния преглед при пулмолог е повече от желателен и може да удължи живота ви.  

А ето и малко повече информация за устройството на белия дроб. Той е чифтен орган от дихателната система, свързващ я с кръвоносната система на дишащите въздух гръбначни. В него се извършва газовият обмен, а венозната кръв се превръща в артериална. Притежава огромна площ благодарение на сложна мозайка от клетки, които образуват милиони мънички тънкостенни въздушни торбички – алвеоли. Те са полусферични и след достигане на въздуха извършват газообмена. Няколко алвеоли, разположени една до друга и с общ вход образуват алвеоларна торбичка, която е с диаметър около 0,1μm. Множество от такива торбички изграждат общото пространство на алвеоларния вход. Те имат изключително тънки стени и са обгърнати от богата капилярна мрежа, която внася венозна кръв. След превръщането ѝ в артериална тя се доставя до сърцето.

В зависимост от дълбочината на вдишване и издишване може да влезе и излезе различно количество въздух. Количеството въздух, което излиза от белия дроб при нормално издишване се нарича дихателен обем или дихателен въздух. При новородени той е 12  куб. см, а при възрастни около 500 куб. см. За характеризиране на белодробната вентилация се използва понятието витален капацитет. Средният при човека е около 3500 куб. см. За сравнение – при коня е между 25 и 30 000 куб. см. Може да се измени при хора с физическа подготовка. Обемната вместимост се измерва с уред – спирометър. Зависи от пола, възрастта и здравето.Заболявания, при които белият дроб губи еластичността си водят до намаляване на дихателните функции.

Бронхиолите започват от трахеята и се разделят на 23 генерации. Първите 16 от тях образуват проводната част на дихателната система, в чийто състав влизат бронхи, бронхиоли и терминални бронхиоли. Самите бронхиоли са разклонения на бронхиалното дърво и не съдържат хрущял. Стените им са изградени от епителни клетки, съединителна тъкан и гладкомускулни влакна. Преходът от бронх в бронхиола е плавен.

Белите дробове изпълняват и недихателни функции:

Защитават сърцето от нараняване
Съдържат около 9-10% от кръвта в човешкия организъм и са като резервоар в случай на кръвозагуба
Участват в терморегулацията
Въздушния поток при издишване подпомага човешката реч и пеене.
Регулират pH на кръвта като променят парциалното налягане на въглеродния диоксид
Филтрират малки кръвни съсиреци, образувани в кръвоносната система
Филтрират микроскопични мехурчета от газове (например при декомпресия след дълбоководно плуване)
Влияят на концентрацията в кръвта на лекарства
Образуват бронхиален секрет с имуноглобулин А, който защитава организма от проникване на микроорганизми
Образуват слуз с антимикробно действие.