Тазгодишният Великден е по-различен. Традиционното масово “Христос Воскресе!”, което си казваме пред храмовете, го няма. И не трябва да го има. Иконите, пред които обикновено се молим, сега са дезинфекцирани. И се молим вкъщи. Свещичките, които палим в храма, сега палим на терасата. И чуваме първо от комшиите „Воистина Воскресе!”…

Близките ни, с които се събираме всяка година на този ден, сега не ни чакат. Те знаят. Родителите пак ни обичат, въпреки че няма да чукнем яйца с тях. Кумовете ни също знаят, че тази година няма да получат козунак от нас. Но не се съмняват в нашата обич и почит.

Коронавирусът промени вековни традиции. И няма как да не остави своя отпечатък и върху най-големия християнски празник. Да, символите му - боядисаните яйца, козунаците, великденските зайчета, те пак са тук, вкъщи. Бог е пак в нас – независимо дали сме прекрачили храма, или не.

Но… човеците сме така устроени, че когато не споделяме с любимите си хора празника, той е непълен.

Много ни се иска да ви кажем, че всичко това скоро ще свърши. Че скоро ще празнуваме заедно с близките си и пълноценно ще се радваме на живота. Че всичките тези ограничения, изолации, страхове… ще изчезнат завинаги и животът ще се върне към нормалното.

Все още обаче не можем.

Опитайте се да не помрачавате съвсем празника с излишни волности! Направете го заради близките си! И непременно им се обадете, за да им пожелаете повече светлина по пътя им, повече доброта и любов в сърцата им! И си обещайте да бъдете по-добри, да вярвате по-силно, да прощавате по-лесно и да обичате по-безрезервно!

Христос Воскресе! Воистина Воскресе! 

На най-светлия християнски празник екипът на Glas.bg ви пожелава да бъдете здрави, щастливи и да изпълвате дните си с любов и красота! Нека да бъдем по-добри, а домове ни - изпълнени с щастие и благополучие! Нека Великден донесе много сила, бодрост и светлина за семействата ви!

Честито Възкресение Христово!

А всички, които носят имената Величко и Величка, да не забравят да почерпят!

Заря и навалица на литургията в Пловдив

Пожелания за Великден