През тази година станахме свидетели на най-различни епидемии в страната ни, които не би следвало да се появяват в една толкова развита от гледна точка на здравеопазването страна.

България е член на ЕС и една от областите в политиката с най-голям приоритет е именно здравеопазването. Къде обаче остана то?

Пропуснати ваксини доведоха от епидемия от морбили. Няколко родители бяха глобени с по цели 50 лева, че не са ваксинирали децата си. Но те ваксините причиняват аутизъм... 60% от населението на развита европейска страна "не вярва" във ваксините.

1 млн. българи мислят, че ваксините са световна конспирация.

Дъждовете и слабата организация по общините доведе до нападение от кърлежи, които ни донесоха случаи на марсилска треска и лаймска болест. Две болести, които могат да бъдат смъртоносни.

От общината в Пловдив например се оправдаха, че имали проблем с координацията с „Паркове и градини”, които трябва да поддържа зелените площи. Сигурно е бил много сериозен.

После дойде лятото. Стомашно-чревните вируси взеха превес, но такава обстановка е обичайна за по-топлите месеци. Факт е обаче, че за да се стигне до масова зараза с подобен тип бактерии, трябва да поддържаме изключително ниско ниво на хигиена.

След това взрив на варицела и Хепатит А - и в столицата, и по морето. Психиатрията на една от най-големите болници в София е под карантина, защото е избухнала епидемия от варицела. В детско заведение, отново в столицата беше констатиран бум на случаите на Хепатит А.

Преди дни пък западнонилска треска повали жена от Монтана. Мерките срещу комарите се оказаха като мерките срещу кърлежите - едва забележими. И това даде своят резултат.

Министерството на земеделието, храните и горите дори отпусна 2 млн. лева допълнително за справяне с напастта от комарите в градовете и селата около Дунав и това се случи след като хората вече бяха буквално вдигнати във въздуха от множеството комари на някои места. Представете си какво щеше да е, ако тези допълнителни 2 млн. лева не бяха отпуснати?

И разбира се Африканската чума. Всички стопани в заразените зони писнаха, че държавата ще им убие прасенцата и започна едно криене, едно жалване. Всеки си помисли, че някой нарочно иска да му убие стоката. Здравомислещите стопани обаче предприеха необходимите мерки без да вдигат много шум, за което и ще бъдат компенсирани.

Въпреки това заради настъпилата в страната "паника" няколко пъти бяха открити свински карантии във водите на страната ни. Кой, защо и как стига до там да хвърли карантии на прасе директно във воден басейн, до който живеят хора - не е ясно и трудно би могло да се обясни. Факт е, че в периода от 29 юли до 4 август в страната са регистрирани общо 1 885 случая на остри заразни заболявания от всякакво естество.

При западните ни съседи - Северномакедонците пък има антракс - силнозаразна болест по животните, която може да е силнозаразна и за нас - хората. Избухването на епидемия от болестта трудно би могло да се спре. Но предвид спокойната реакция на македонските държавници, явно знаят как да се справят със създалото се положение.

И така, малко по малко, преживяваме годината на болести, с които не би трябвало да имаме проблем, защото съвременната медицина ни позволява да предотвратим. Трепем комари и кърлежи и се борим с чумата и глупостта на хората.