Пикът на коронавируса вероятни ще е около Великден. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

PCR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването, обясни той.

Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. Искането за бързи тестове е в търговски смисъл.

"Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", бе категоричен председателят на оперативния щаб пред бТВ.

Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове, каза още началникът на оперативния щаб.

Рязък бум да се предотврати можем само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт, обясни още Мутафчийски.

Той обясни и че в посока на бързи тестове се прави много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост, коментира още началникът на щаба.

Той обясни и че у  нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 200-300 апарати за обдишване, които чакаме от Китай.

Няма вероятност да останем без апарати, допълни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19, поясни той. 

Става дума за антибиотика хлорокин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания, отбеляза още Мутафчийски.

Той коментира и епидемиологичното проучване, като обясни, че то трябва да се направи на края на епидемията, не - в началото. И именно тогава е хубаво да се използват бързи тестове, добави Мутафчийски.

Не бива да се слага каруцата пред коня. Ще ползваме някои тестове, които са сигурни, на пазара са изключително несигурни с 30% достоверност. Бързите тестове, ще следим тенденциите, работи се в тази насока", обясни председателят на щаба.