Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дават лекарските комисии. По това се разбраха социалните партньори на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Да се приемат критерии за определяне на болничните дни след определени операции. Така ще е ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко, е друга мярка по-която има консенсус.

Предвижда се още възможността за контрол на болния чрез повторна експертиза, но не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице.

Социалните партньори са съгласни работодателят да има достъп до болничния лист на служителя и да го получат веднага, след като личният лекар го пусне, пише pariteni.

От социалното министерство подкрепят идеята синдикатите и работодателите да участват в регионалните здравни съвети, но само когато се касае за техен работник.

Бизнесът обаче настоява работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба.

Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен. Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него тези хора са крадци, защото крадат от колегите си.
При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлага още бизнесът.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците.

При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, опонираха от КТ Подкрепа.

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание във връзка думите на министъра на здравеопазването хората под доброволна карантина заради коронавируса да ползват платен или неплатен отпуск, предаде Фокус.

"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус., каза д-р Дариткова.