Конспиративните теории относно чипирането, предприето от съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс спрямо световното население, се вихрят с пълна сила сред антиваксърите в Италия.

В една от групите им във Facebook бе разпространена схема, за която се твърди, че е на чип, внедрен във ваксините срещу новия коронавирус. Не измина много време обаче, преди въпросната схема да бъде тотално разобличена като фалшива новина.

Диаграмата, озаглавена "5G чип за COVID", първоначално предизвика истински фурор в социалните платформи, когато впоследствие се разбра, че схемата в действителност е реална, но с тази разлика, че е механизъм на педал за китара, а не на 5G чип.

Експерти в музикалните срещи разясниха, че Boss Metal Zone представлява инструмент, използван за изкривяване на нотите на електрическа китара, пише novini.bg. Всъщност в самата схема на излъчване са отбелязани етикети, съответстващи на ниските, средните и високите тонове.

В крайна сметка "схемата на 5G чипа" предизвика повече присмех, отколкото някакви сериозни размишления. Все пак не липсваха и потребители, които продължават да вярват и настояват, че действително става дума за диаграма на чип, изработен от технологични компании на Бил Гейтс, за да ни контролира.