Разкритията на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев за нейното източване стреснаха всички, включително и властта. Последва светкавичния отговор на управляващите.

И частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на лекарства, както държавните и общинските. Такива промени в Закона за обществените поръчки ще предложи здравният министър на финансовия си колега. Това обяви самият Кирил Ананиев в кулоарите на парламента. Той и шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев бяха на извънредна среща при шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на Здравната комисия Даниела Дариткова.

Повод за нея станаха изнесените преди дни разкрития на Дечев за източване на Здравната каса чрез 7 пъти по-високи цени за лекарства, давани от частни болници.

„До този момент в министерството не бяха постъпвали сигнали за подобни разлики, това е първият”, обясни Ананиев. И директно изброи мерките, които ще предприеме по случая. Министърът ще поиска да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичнити лекарства.

Той ще възложи и на Агенцията по лекарства да направи проверка на лечебните заведения за доставката на тези лекарства и да ги сравни с максималнодопустимите цени. А след това ще бъдат обсъдени и промени в наредбата.

Ананиев заяви и, че ще възложи проверка на финансовите показатели на болниците при доставка на онколекарствата.

„Това лекарство – пеметрексед, е закупувано от 29 лечебни заведения на цени между 129 лв. и 1063 лв. Говорим за едно и също лекарство и за едни и същи производители. Регистрираните производители са четирима. Информацията е на един от тях. Когато направихме анализа в низходящ ред, първите 10 лечебни заведения с най-висока цена на лекарството, които са отчели фактури, са частни лечебни заведения. Следват общински онкологични центрове. Според мен тогава, когато лекарственото средство е минало през обществена процедура, неговата цена е значително по-ниска, отколкото когато е закупувано без такава процедура, както е в частните болници. Това беше връзката с промяната в ЗОП да не провеждат обществени поръчки частните болници“, обясни Дечо Дечев.

Преди минути шефът на Касата обяви и имената на болниците, които са закупували лекарството пеметрексед, което представлява вливки за онкоболни, на най-висока цена - 1063 лева, което е 7 пъти над цената, на която го купува УМБАЛ "Иван Рилски" в София. Между тях има и две пловдивски лечебни заведения: "Пълмед" и "Парк Хоспитал".