На 26 март отдаваме почит към изключително извисено духовно същество, което идва от Небесата. Празникът се нарича Събор на Свети арх. Гавраил. Честит имен ден на всички, които носят името Габриел (означава - Божия крепост), Габриела, Габи, Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила.

Днес християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец. Свети арх. Гавраил идвал на Земята при живите хора няколко пъти. Той се явил в храма на праведния Йоаким. Казал му, че Господ чул молитвите му и скоро с неговата жена Света Анна ще имат дъщеря.

После отишъл при Света Анна и я предупредил, че скоро ще зачене и ще роди дъщеря, въпреки напредналата възраст, защото Господ чул молитвите й. Това са родителите на Пресвета Богородица.

След години Свети арх. Гавраил се появил при Светия пророк Захария и при неговата жена Елисавета. Донесъл им вестта, че след дълги години бездетие, ще станат родители на момче. Него ще нарекат Йоан и той ще върви преди Онзи, който е писано да се роди след него (Иисус Христос).

След това Свети арх. Гавраил се появил в храма при Дева Мария с вестта, че е избрана да стане майка на Сина Божий. Благовещение почетохме на 25 март и като ден на Майката.

В Светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети арх. Гавраил е осъществявал контакт с живите хора, за да им каже, че предстои да се случи важно религиозно и историческо събитие. Най-яркият от тези случаи е 12 август. Свети арх. Гавраил посетил отново Божията майка, която вече била възрастна и състарена от човешка мъка жена.

Той предал съобщение от Иисус Христос, че след 3 дена ще дойде лично да я прибере на Небесата. Да започне да се подготвя за своето връщане към Рая. Успение Богородично празнуваме на 15 август.

Години по-късно се явил на монах от Атон и му казал как да бъде почитана Божията майка. Това става с химна “Достойно ест”.