Социално подпомагане в Добрич отказа да поеме заплащането на шини за краката на 13-годишно момче, съобщи БТВ.

Дамян, който има брат близнак, страда от детска церебрална парализа, претърпял е 9 ортопедични операции и от години се налага да ползва ортези за двете крачета. Последните са му малки и се налагат нови.

Майка му Мирослава Димитрова, обаче, била изненадана от отказа на социалните служби да ѝ приемат заявлението за подпомагане. 

Досега срокът, в който майката е можела да поръчва нови шини, е бил една година. В последната заповед, обаче, това се е променило на две години. „Този крак трябва да порасне, нормално е да порасне и на височина, и дължината на крачето, даже градусите, всичко е различно - даже на следващия месец, не за една година", обясни Димитрова.

Според ортопеда д-р Митко Георгиев, за да има реална полза от шините е важно те да бъдат точният размер. 

Социалните работници обясняват казуса с техническа грешка. „Вместо системата да отбележи 12 месеца, са отбелязани 24 месеца. Още тази седмица ще ѝ бъде издадена такава заповед за направата на тези ортези за сина ѝ. За новите ортези, експлоатационния срок ще бъде 12 месеца, а не 24, както е сега“, уточни Иванка Титова, началник отдел „Хора с увреждания“ в Добрич.