Вчера всички български градове пустееха, а хора се забелязваха само в хипермаркетите и аптеките. Редица фотографи, професионални и смартфонни, уловиха празните улици. Дори някои запечатваха кадри, стоейки по средата на булеварда. В опита си да направят това днес обаче, те ще бъдат прегазени поне от десет коли. Но по-добре от коли, а не от автобуси, които да са претъпкани от пътници. Такива днес не бяха един и два. Причината - по-редките рейсове и немалкото хора, които трябва да ходят на работа.

По улиците няма и помен от празнотата от вчера. Оживлението на основни места в града е факт, както и в кварталите. От ситуацията днес съвсем ясно става, че всичката "пустош" вчера се е дължала на неспирния дъжд и почивния ден, а не толкова заради спазване на предпазни мерки.

Все пак днес се забелязват много положителни неща. Все повече хора са оборудвани с предпазни средства. Опашките са разредени, допускат се определен брой клиенти в магазините, а също и в аптеките. Отделно множество граждани изразяват желание доброволно да помагат на непознати възрастни хора или трудно подвижни.

Да се върнем на хората по улиците. Ако изключим тези, които са излезли до магазина или аптеката, останалите би следвало да са предимно работещи. Естествено, има и други, които са навън по различна причина, но те, да се надяваме, са твърде малък процент.

За жалост не всички могат да работят дистанционно. Тези хора ще вървят по улиците и утре. Някои работодатели ще освободят част от служителите си, други ги задължават те да идват на работа, трети ще ги пуснат в неплатен или платен отпуск. Собствениците на малкия бизнес няма да дочакат да чуят решенията и ще работят, защото са притиснати.

Ако си мислите, че хазяите и концесионерите няма да си търсят наемите... Ако смятате, че кредитите и сметките се отлагат... Значи вероятно живеете в Италия.

За много хора изборът ще е да излезеш на улицата или да останеш на улицата.

Веднага много ще зададат въпроса: "Какви са тия хора, дето нямат средства за 2-3 седмици напред?". Не, нямат.

Други ще питате: "Не е ли здравето най-важно?". Да, най-важното. Не мислете, че не го осъзнават. И въпреки това излизат на улицата...

Трети ще ги нарекат егоисти. Малко от тези думи ще дойдат от хора, които нямат пари.

Най-важното е в момента да се ограничат излизанията максимално, но доколкото е възможно. Да се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания и мерки. Пазете се!

 

 

 

 

 

Снимки: Facebook