Днес следователите са влезли в болниците, иззели са записи, разпитали са свидетели, родители. Рецепти, документи. Родителите са снимали в какво състояние е детето и как се държат секретарките на шефовете на болниците и сестрите. Затова съм толкова потресен и затова са ми толкова резки решенията.

Това заяви в Загреб премиерът Бойко Борисов, цитиран от NOVA. Припомняме, по-рано днес той нареди, а Ананиев изпълни: директорите на трите болници, в които е бил закаран 3-годишният Алекс, са отстранени.

Междувременно стана ясно, че двустраннна хеморагична пневмония е причинила смъртта на 3-годишния Александър. Това е установила аутопсията на детето. Резултатите от нея са описани в предварителния доклад от извършваната проверка на дейността на Специализираната детска болница, болница „Лозенец” и спешния институт „Пирогов”, предаде агенция БГНЕС.

В хода ѝ е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения

– тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.