Специализирана операция се провежда от тази сутрин в района на Дупница. От рано полицейска блокада има в квартал "Ценеви". Жандармерия е завардила входа на парк Рила.

Съсредоточени са униформени и пред базата на задържания Васил Капланов – Каплата. Блокирано е и село Крайници. Близо 100 полицаи и жандармеристи с кучета претърсват ожъната нива край селото.

В района на аварийното летище, на място дойде и главният прокурор Иван Гешев. Проверява се и квартал "Бистрица", където живеят изчезналият мъж Янек Миланов и Капланов.

Именно в това село е засечен джипът на гарда на 31 август, когато 43-годишният Янек се е качил в автомобила. Камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлява джипа, а Янек е на седалката до него. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка.

Откакто е изчезнал Янек, Каплата и жена му ходели за ръка - скоро Дупница не ги е виждала така...

Според жители на Дупница, ако Янев е мъртъв, трупът му е изгорен в предварително направен гроб. Източници на GLAS.bg твърдят, че мъжът е убит още на 1 август. Предполага се, че в джипа е извършено престъплението... Джипът тръгва в посока село Крайници, там Каплата има вила.

Двамата са имали уговорка да се видят - да се разберат заради жената на Каплата, с която той не живеел от доста време и която била настояще гадже на Янек. Хората разправят, че преди да се ожени за Каплата, Петя е имала дългогодишна връзка с Янек. След като той заминава за чужбина, тя се омъжва за Каплата. Сега, като разбрал Каплата, че те отново се виждат, направо побеснял.

"Претърсват се 120 кв. км площ с оглед издирване на изчезналото лице. Ако трябва, полицаите ще останат тук няколко дни, докато не се претърси цялата тази площ. Капланов е задържан по друго дело за 72 часа", заяви главният прокурор и посочи, че ангажирани са много други институции.

"И агенцията по приходите и т.н. Предстои доста работа с колегите в Дупница. Това не е краят, а началото. Поел съм ангажименти пред брата на издирваното лице", заяви Гешев.

"Другата акция е по-мащабна на територията на Дупница от агенцията по труда, агенцията по труда, набелязани са лица, които да бъдат проверявани", уточни комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Над 300 служители на МВР са ангажирани в операцията. Това, което мога до момента да съобщя е, че към момента има задържани 4 лица", посочи още той.

В акцията, ръководена от прокуратурата, участват служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Националната полиция и отряда за борба с тероризма.

43-годишният мъж от Дупница изчезна на 31 юли. От началото на август Янек е обявен за издирване. Преди няколко дни по разследването беше задържан Васил Капланов – Каплата, който за последно е бил с Янек.

Полицейска блокада в Дупница! Иван Гешев отива на място!