Има една категория хора, за които призивът на ген. Мутафчийски "Стойте си вкъщи!" няма как да бъде изпълнен. По една съвсем простичка причина - те нямат "вкъщи". Те са бездомници. Обикновено ги подминаваме - с безразличие, а понякога и с погнуса. Като по правило, те са гладни, жадни и мръсни. И ни плашат...

Има обаче изключения. Като Милко от Варна. 51-годишен мъж, който си изхвърля боклука винаги в кошчето, който никога не проси и който има 2 куфара с дрехи. Завършил е химия, но надеждата му да печели за хляб е била доста по-прозаична - пазач на кафене. Само че... идва коронавирусът и надеждата му умира - така, както е умряла и обичта между Милко и неговия брат, заради когото е на улицата... 

Така накрако звучи историята, която разказа в социалните мрежи варненка. Разказа я, за да потърси помощ за мъжа. Оказа се, че дори в тези тежки за всички нас дни, когато всички сме се вторачили в маските, брифингите и отчайващата статистика на починалите от смъртоносния Covid-19, човещината не се е свършила. 

Ето разказа на варненката, а по-долу вижте и реакцията на хората. Вижте какво предложи на Милко един варненец, сам оказал се в безпомощно състояние и получил помощ.

От 2 седмици на площадката пред нас спи мъж, който изглежда много читав човек. (Не е мръсен просяк или пияница) Направи ми впечатление как си изхвърля боклука в кошчето, има 2 куфара с дрехи, преоблича се, говорих с него, на 51 години е, Милко се казва.

Това, което ми разказа, е, че майка му вече не е добре с главата и брат му иска да припише всичко на него. Иска от него да се разпише за съгласие и го заплашва, че, ако не стане с добро, ще стане с лошо. (Явно затова е избягал).

Още преди 2-3 години почнал да го гони. Попитах го защо не отиде да спи в СУПЦ-то, каза че е ходил, но няма да се върне, било пълно с бивши затворници, наркомани, имало побоища, грабежи и го било страх. Искал консултация с адвокат, но нямал пари.

Каза, че сега му обещали работа като пазач в кафенето до нас, но заради коронавируса са затворили. Завършил е химия. Молбата ми е, ако някой може да му помогне с безплатна адвокатска консултация, работа или някаква стаичка за подслон, поне докато е студено, да ми пише. Има документи за самоличност в себе си. Умишлено не пиша къде се намира, страх го е от брат му.