Българите - едни от най-нетолерантните в Европа. Това показва тазгодишния Индекс за приобщаване за 2019 г. на “Othering & Belonging Institute”.

Докладът обхваща 132 държави по цял свят и показва настроенията сред обществото спрямо маргинализираните групи - как населението се отнася с тях и какви са държавните политики на приобщаване. Освен всичко проследява и как тези процеси влияят върху демографията на държавите.

България е на 72-ро място в света според тазгодишния Индекс за приобщаване. Това я нарежда и след последните на Балканите по толерантност. Зад нас са единствено Северна Македония и Черна гора.

Холандия е най-толерантната страна в света. Тя е следвана от Швеция, Норвегия, Португалия, Ирландия, Великобритания, Канада, Финландия, Люксембург и Дания. На върха са още Германия, Австрия, Белгия и Австралия.

Най-слабо приобщаващите страни в света са Йемен, Ирак, Судан, Мароко и Руанда.

Индексът за приобщаване е изчерпателен доклад за състоянието на толерантност в световен мащаб. Основните параметри, които се оценяват, са толерантността на гражданите по отношение на пол, увреждане, раса, етническа и религиозна принадлежност и други области.