Административният съд в Пловдив отмени решение за бившия кмет на община Родопи Пламен Спасов, с което той бе отстраненот общинския съвет. Той бе изключен от местния парламент заради неявяванията си на първите две сесии. От ОИК освободиха съветника с мотивите, че не е уведомил комисията защо е отсъствал.

Сега обаче съдът отмени решението на ОИК.

От там посочиха в мотивите си, че оспореното решение на Общинската избирателна комисия е прието при липса на законоустановен състав и е издадено при грубо нарушение, понеже приемане на решение от колективен орган, който не е сформиран по предвидения за това ред, винаги пряко рефлектира върху законовите изисквания и за кворум и мнозинство. Комисията е следвало да бъде в състав от  нечетен брой членове /13/, а към момента на произнасяне на решението, същата е била с четен брой членове/12/, тъй като не е имало назначен действащ председател.  Това на практика допуснато нарушение е довело до липса на валидно волеизявление на колективния орган.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, в 7-дневен срок от съобщаване на страните за постановяването му.