Десетки души вече са под карантина в България заради съмнения, че са заразени с коронавирус. Това увеличи уплахата у хората не само в засегнатите градове, но и в цялата страна. За щастие в страната за момента няма регистриран болен от новия вирус. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони.

Къде в страната има такива хора към момента?

Пловдив

В Пловдив още двама души са поискали да бъдат тествани за наличието на коронавирус.

Няма информация какво е състоянието на пациентите, които са пожелали да им се направи изследването, нито дали са били изложени на непосредствен риск за здравето чрез контакт с хора от други страни или при пътуване. 

Пробите им се изпратени в София, от където се очаква резултатът да бъде получен утре. 

Тази сутрин директорът на Националния център за заразни и паразитни болести оповести, че първата проба на пловдивчанка, върнала се от Северна Италия с температура, са отрицателни.

Под карантина, но във вкъщи, са 20 деца и двама преподаватели от Математическата гимназия в Пловдив, научи Glas.bg

Те са се върнали от обмен в Южна Италия, където са се обучавали по програма Еразъм.  Нямат симптоми на грип, но след като са кацнали на летище София, са били прегледани и пренасочени към домовете им.

Хасково

На трима жители на Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, е препоръчана 14-дневна домашна карантина, съобщиха от РЗИ - Хасково. Тримата - мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от инспекцията.

Бургас

Случаите на съмнения за коронавирус в Бургас са два. След 40-годишния мъж от Несебър, който се е почувствал зле с познатите симптоми на грип: болки в гърлото и ставите, висока температура, същите симптоми след звръщането си от Милано е споделила и 20-годишна студентка. И двамата са изолирани в бургаското инфекциозно отделение. И двамата са пребивавали на територията на Италия и са се завърнали у нас преди дни.

Д-р Величка Григорова – епидемиолог към РЗИ Бургас, сподели пред репортер на Glas.bg: "Тъй като това са индикации за възможен нов случай на коронавирус, те са изолирани в инфекциозно отделение, взети са проби и са изпратени в София за изследвания."

Резултатите от пробите на хоспитализираните в инфекциозно отделение се очакват да бъдат готови най-рано утре.

Пазарджик

Петима ученици, заедно със свой преподавател и директора на  СУ "Д. Гачев" в Пазарджик са заминали за италианската столица в понеделник. И... вече са върнати. Днес по обяд групата се е завърнала. Въпреки че само са пренощували в Рим, участниците в екскурзията трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Русе

40-годишна жена е приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното отделение на болница „Канев“ в Русе.

Тя е пребивавала в Италия, а след завръщането си е проявила симптоми на заболяване. С жената са пътували още двама души, които нямат оплаквания

Сливен

В Сливен под карантина са хора, пътували до континентален Китай. Първият случай на поставен под карантина в областта е от 9 февруари. Последният е китайско семейство. Мерките са превантивни.

От Регионалната здравна инспекция в Сливен засега не искат да кажат колко точно е броят на поставените под карантина хора.

По неофициална информация от 9 февруари досега в Сливенско под карантина са били поставени 10 души.