Близо 200 души от Пловдив и областта са поставени под карантина към вчерашна дата. Това стана ясно по време на брифинг в Областна управа, който завърши преди минути.

От областния щаб коментирата и мерките, които са въведени през последните часове в региона. Една от идеите е Транспортна болница да бъде превърната в инфекциозна. 

"Взехме решение за болницата, която единствена ни уведоми, че не желае да се включи в ситуацията. Ще изискваме план за реорганизацията и в инфекциозна болница. Тя е на края на града и условията в нея са подходящи. Решенията на щаба трябва да се спазват от всички. Утре ще поканим директора на среща и ще поискаме и отделяне на леглова база", каза Каназирева.

Днес щабът е потвърдил решението си МБАЛ „Св. Мина" да стане инфекциозна. В нея ще се приемат само пациенти с леки сипмтоми, като по-тежките случаи ще отиват в другите болници с интензивни отделения. РЗИ е извършила и праверка на условията на място в болницата.

"Тя е в добро състояние, с персонал, който е работещ, с добри хигиенни условия за общинска болница. Детското отделение и хирургита са на ниво хотел. Там ще бъдат настанени леки случаи и при необходимост ще могат да бъдат извозени за белодробна вентилация. В болницата имат и работеща кислородна инсталация. Определени стаи могат да бъдат адаптирани за кратки срокове", каза д-р Кръстев след проверката.

"Тежките пациенти ще бъдат пренасочвани към държавни и частни болници, които разполагат с интензивни отделения. Всички частни болници са заявили готовност. Събрахме се и решихме да отделим места, в които също може да се приемат пациенти със съмнения за вируса. Това е проблем на всички и нямаме право да не помагаме", заяви още д-р Илиан Дойков.

Очаквайте подробности!