Ако помещението не се използва активно през целия отоплителен сезон - термостатния вентил на радиатора не трябва да работи на пълна мощност, посъветва говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Тя обясни, че има правила, които ако се спазват може да се спести топлоенергия.

Например през студените зимни дни когато хората излизат от жилището те затварят вентилите на нула, което не е добър подход, защото когато навън е студено на практика изстива цялото помещение.

"Когато вечерта хората се върнат обратно в жилищата на тях им е необходимо максимално бързо да се затопли помещението, те отварят вентила на максимална степен и по този начин се хаби много повече енергия, за да се затопли това помещение", обясни Павлова пред "Фокус".

Разумно е докато помещението се проветрява термостатния вентил да бъде затворен, защото изложен на студения въздух вентилът автоматично допуска максимално количество топлинна енергия, за да запаси радиатора от замръзване, посочи тя.

"Препоръката е да се проветрява шоково", посъветва Елизабет Павлова.

Тя допълни, че за да работят радиаторите ни ефективно непосредствено пред тях не трябва да има мебели. Добре е да се избягват плътните и тежки завеси, допълни тя.