Майстори и занаятчии от Карлово изработват плодове и зеленчуци от плъстена вълна. Най-новата атракция тази година са тиквите. Тъкачеството и плъстенето с вълна са сред най-старите занаяти в Карловския край. В миналото хората са плъстили от вълната на животните предимно постелки и завеси, а днес се изработват сувенири. Автор на тези уникални творения са на Мария Хашънска а идеята ѝ е породена от това, че в момента е сезонът на тиквите и те присъстват на почти всяка коледна трапеза.

"Истинската вълна е от животните. След като вълната от овцете се изпере, после тя се разчепква на дарак, за да стане по-кухкава и след това започва пластенето. Може да се боядисва в различни цветове. Навремето хората са ги боядисвали с по-малко тонове като са използвали бои от природата", разказва авторът на вълнените тикви.

Изработката на сувенирите е интересно занимание и може да бъде извършено по два начина.

"Моделът тие в главата, след това с иглата се започва да се пласти по сух начин. Има и друг начин, мокър начин с вида и сапунена пяна. С него могат да бъдат направени малки вълнени топчета и от тях се изработват дребни бижута като гривни, колиета и обици", разкрива Мария Хашънска

От Центъра на занаятите в Бухаловия хан в Карлово посочиха, че са решили да започнат да предлагат на посетителите този чудесен сувенир. Има и идея да стартират и курсове, за да показват и предават на бъдещите поколения древния занаят.

Още за този интересен занаят вижте в репортажа: