Ден на траур е обявен за днес във врачанското училище, в което вчера почина 13-годишно момиче.

Н. Т. М. отишла до близка закусвалня и си взела сандвич. Прибрала се в класната стая и седнала на стола на учителя, пребледняла и се строполила на пода.

"Полицията веднага започна разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на ученичката. Нито една версия не е изключена, събираме подробности за случая и часовете, предшестващи смъртта на момичето", казаха разследващите.

Трагедия! Ученичка почина в междучасие във врачанска гимназия!

Очаква се заключение на патоанатомите от местната болница. Според неофициална информация тийнейджърката имала здравословни проблеми и няколко пъти ѝ прилошавало в училище преди трагедията.

"Взети са своевременно всички необходими мерки от наша страна - заяви директорът на учебното заведение Виктор Кръстев. - Уведомени са институциите, провеждат се разговори от специалисти. Психолози работят с учениците".

"Момичето е говорило с майка си по телефона и извъднъж е издало силен звук - ох! Пада по очи на катедрата и после на пода. Незабавно дете изтичва на втория етаж да извика медицинското лице, което в рамките на една минута се качва в стаята", разказа за БНТ Кръстев.

"Дойде медицински екип и започна реанимация, после дойде и втора линейка, един час продължи всичко. Това се прави, докато се появи сърдечна дейност и пулс, дишане спонтанно. Не се появи", обясни и медицинският специалист Антоанета Цветкова.

Според ученици от гимназията, веднага, след като се разбрало за смъртта на седмокласничката, по нареждане на директора учителите им иззели телефоните, за да не могат да разпространяват новината за трагедията и да контактуват с медиите.

Директорът обясни, че е нормална практика в гимназията учениците да оставят джиесемите си по време на час.

Кръстев все пак призна, че искал да предотврати изтичането на информация, преди родителите на починалото момиче да бъдат уведомени.

Системата за видеонаблюдение на училището е записала по минути и секунди инцидента. Материалите са иззети от прокуратурата и е започнало разследване.