Промяната на времето, която започна, ще бъде рязка и днес ще обхване осезаемо цялата страна.

Дъждове ще има над по-голямата част от България, но интензивни и поройни ще бъдат те в източната и южната част. Възможни са и локални наводнения, съобщават синоптиците от НИМХ.

"Жълт код" е обявен почти за цялата страна, без 7 области в западната и северозападна част.

Най-интензивни и продължителни валежи ще има в Бургаско и части от Сливенско и Ямболско в часовете около полунощ срещу събота. Там за няколко часа ще паднат количества валеж, надвишаващи една месечна норма, и локални преливания на реки от коритата им са много вероятни.

Температурите днес ще бъдат от 11-14 градуса в местата с интензивен валеж в Източна България до 19-21 в западните части на Горнотракийската низина и Северозападна България, където ще има по-продължителни разкъсвания на облачността. Там ще духа и слаб северозападен вятър.

В събота ще бъде ветровито, с температури през деня от 16 до 20 градуса. Преваляванията в крайните източни райони ще спират едва около и след обяд - последно в крайните североизточни части привечер.

В Дунавската равнина вятърът от северозапад ще бъде умерен и временно силен. Облачността в Западна България ще бъде променлива до незначителна.

В неделя минималните температури ще са от 4 до 9 (по високите полета са възможни и малко по-ниски стойности, както и слаби слани), а дневните - от 16 до 21 градуса. Облачността ще бъде променлива, почти без валежи.

В понеделник и вторник се задават нови валежи, които отново ще обхванат страната.

Подобрение на времето и по-високи температури може да очакваме от средата на следващата седмица. Поне така ни обещават метеоролозите, засега.