Лек автомобил беше засечен от ТОЛ системата като ремарке, а собственикът му Николай Иванов установява, че има натрупани цели седем нарушения.

"Глобите са затова, че моят автомобил се движи като ремарке. Докато веднъж се връщах от Варна, екипите на БГТОЛ, от всички окръзи, започваха да ме преследват, а аз им обяснявам и така си губехме времето", обясни той драмата си пред Нова тв.

Документът за закупена винетка е издаден от място за бързи плащания, а служителка на гише е оформила данните за електронния стикер.

"Издадена е с номера на автомобила, по талона, пише К3", категоричен е той.

За да спрат пътните неволи на шофьора, той си купува втора винетка, но глобите на мъжа остават неопростени.

От АПИ излязоха с позиция, в която се заявяват, че шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни, когато закупуват винетка.

А поредната драма с ТОЛ системата идва ден, след като шофьор, прибиращ се със семейството си от почивка в Гърция, бе глобен 10 минути, след като си купил винетката.

На границата хората си купили е-стикера, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно автомобилът на семейството бил спиран на няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова компенсаторна винетка.

След като този случай взриви мрежата, от АПИ обявиха, че е-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването й.

АПИ заплете Easypay за скандала "Е-винетка". Купуваш и до 5 минути – активна!

По случая била извършена незабавна проверка на пункта, в района на ГКПП "Кулата", като е дадено техническо предписание, изискващо – купуваните от конкретния пункт е-винетки да бъдат активни до 5 минути.

През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор с Easypay, допълват от АПИ.

От там са категорични, че шофьорът, сигнализирал за случая, няма да бъде санкциониран, тъй като е коректен ползвател на републиканската пътна мрежа.

Семейство си купи винетка, след 10 минути - глоба! Защо?