Ръководството на Бачковския манастир съобщи за смъртта на отец на обителта. Тази вечер, на 29.02.2020 година, след кратко боледуване се представи в Господа манастирският брат отец Михаил.

Отец Михаил, в мира Борис Кръстев, постъпва в манастира като послушник в 1978г. след период на духовни търсения. Роден в с. Караманово, след началното си образование, учи и работи във Велико Търново. Чувствайки нужда от духовен живот, постъпва в Духовната академия в София, но тягата към манастира се оказва по-силна, напуска академията и постъпва като послушник в Бачковската обител при игуменството на, тогава, архим. Иларион, по-късно Доростолски митрополит. През 1979г. е подстриган като монах с името Михаил.

Дълги години отец Михаил служи като дякон в светата обител. През всичкото това време, непоклатима оставаше вярата му в Господа Бога и упованието му в покровителството на Пречистата Майка Господня. Упование, което винаги му помагаше в трудни моменти. Дякон Михаил бе отзивчив и състрадателен, винаги готов да помогне на нуждаещите се според скромните си възможности. Искренното му молитвено застъпничество често успяваше да призове Богородичната благословия над молителите.

Светла ще остане паметта за Отец Михаил у братята и служителите на Бачковския манастир!

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

Опелото ще се извърши в съборния храм на манастира на 02.03.2020г. от 12:00ч.