Стане ли на Балканите силно земетресение – у нас неизбежно се повдига въпросът за сигурността на панелните блокове, в които живеят хиляди домакинства, а и които в голямата си част са строени в едни отминали соцвремена.

Имат ли тези жилища срок на експлоатация и каква е устойчивостта им на земетресения?

Според преподавателят в УАСГ проф. д-р инж. Димитър Назърски надеждността на този тип сгради не може да се поставя под съмнение.

"Искам да разсея тази широко разпространена теза, че едропанелните жилищни сгради у нас са с някаква намалена надеждност и дълготрайност и че след известно време трябва да ги разрушаваме. Надеждността на тези сгради е абсолютно еднаква с тази на всички останали сгради, строени по различни системи и не можем да говорим за временно пребиваване на жилищните едропанелни сгради. Те от гледна точка например на сеизмични въздействия са много по-устойчиви от всички останали строителни системи", настоя той пред БНР.

По думите му, при този тип жилищни сгради в контакта на едрите панели - стенни и подови - връзката е със стоманени закладни части.

"В УАСГ сме правили множество обследвания - има не повече от 10-15% от връзките с начална степен на корозия, която не е фатална. Философията на тези сгради е един вид лего, като в отделните елементи имаме заварки на стоманни закладни части. При панелните сгради, особено при условията на земетръс, не може да се стигне до катастрофални разрушения", пояснява още професорът.