Акция "Зима" навлиза във втората си фаза. И ако досега катаджия ви е спрял и е прегледал гумите ви, чистачките, течностите и ви е посъветвал да тичате към сервиза за скорошната им подмяна, то от днес КАТ ще са безкомпромисни – зимни гуми или такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Няма ли това условие – глобата е 50 лева.

Според Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия от днес, 15 ноември до 1 март идната година.

В навечерието на зимния сезон е необходима цялостна подготовка на автомобила, но изборът на зимни гуми е едно от най-важните решения, които всеки шофьор трябва да вземе, категорични са експертите.

Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми напомнят, че зимните гуми не са само за сняг.

Защо трябва да ги поставяме?

Пролет, лято, есен, зима… Целогодишно със зимни гуми – излиза ли сметката?

Материалът, от който те се изработват, променя качествата си според околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява, посочват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Гумата е контактът между автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя до голяма степен зависи от правилния подбор на гумите. Според специалистите е препоръчително зимни гуми да се използват при температури под 7 градуса, независимо дали има сняг или не. Летните гуми имат най-добро сцепление при температури между 10 и 30 градуса, а зимните - между 0 и - 20 градуса.

През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума спира на 25-тия метър, докато лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

Как да изберем подходящите гуми?

Специалистите съветват да подменяме гумите след шест години активно ползване. Те препоръчват, че е по-добре евтина зимна гума, отколкото лятна гума през зимните условия, като още по-лошо е да се използват гуми втора употреба.
Висококачествените автомобилни гуми са издръжливи и правят шофирането комфортно и безопасно.

По какви критерии да изберем гуми за автомобила?

На този въпрос трудно се открива еднозначен отговор. Но проучване сред потребителите във Facebook мрежата, направено от престижен международен собственик на автокомплексна верига, показва любопитни резултати.

Новите гуми за колата трябва да са безспорно надеждни, проверени, съобразени с марката на автомобила и с доказано качество. Разбира се, в случая не може да се говори за "идеална" гума, която да има перфектни показатели и да бъде на бюджетна цена - по този въпрос получените отговори на запитването говорят за трезвата преценка на българина, който се старае да приоритизира в личната си класация не повече от три до четири критерия при избора на гуми.

Подготовката на автомобила за зимата обаче не свършва с гумите. Автоекспертите съветват още: Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистите и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него. И най-малкото петънце ръжда след солените зимни бани ще се превърне в значително огнище на корозия. Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сменете водата в стъклоумивателното устройство със зимна незамръзваща течност, като не забравите да задействате помпата, докато от дюзите не потече от новата пенлива течност. Проверете и ако е необходимо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов, съветват експертите Проверете още акумулатора, запалването, осветлението, антифриза.