Пълен пустош е главната улица на Пловдив, предаде репортер на Glas.bg

Нито едно кафене не работи. Масите и чадърите пред заведенията са прибрани. Тук-таме плахо вървят хора.

В същото време пловдивчани вече евакуираха възрастните си родители на село, като смятат, че там е по-безопасно.

Главната улица на Пловдив остана най-дългата пешеходна улица в света. Тя е дълга близо 2 километра - точно 1750 метра. 

Сега Главната е с 250 метра по-дълга от втората улица в класацията, която се намира в Дания. Изключително дълга е и пешеходната зона в норвежката столица Осло, но там движението на пешеходци е прекъснато от улиците с автомобилен трафик и се налага те да изчакват да преминат с помощта на светофари. 

Дoпpeди 8 гoдини пo Глaвнaтa нa Πлoвдив нa Джyмaя джaмия и пo Maлĸaтa глaвнa – yл. „Paйĸo Дacĸaлoв“, ce движexa aвтoмoбили, но след това тoзи yчacтъĸ стана изцялo пeшexoднa зoнa.

По-късно беше ремонтирана отсечка за пешеходци - от аптека "Марица" до покрития мост над реката и така Главната улица в Пловдив оглави класацията. 

През последните 7 години в този участък са поставени 15 000 кв. м изцяло нова европейска настилка, цветарници и лампи.

Пешеходна зона през 2015 година стана и артквартал "Капана".

В община Пловдив са получени предложения пешеходна да стане и улица "Иван Вазов", която тръгва от Централна жп гара и стига до Партийния дом и площад "Централен". Търсят се обаче алтернативи за пренасочване на големия автомобилен поток в тази зона на Пловдив.

По-възрастни пловдивчани припомнят, че ул. "Иван Вазов" през първата половина на 20-и век е била пешеходна, както и сегашната Главна (наричана улица "Търговска").

Евакуацията на старци върна у тях спомените за бомбардировките от Втората световна война. Тогава хората са бягали на село, за да се спасят. Но са пращали предимно деца и по-млади, а възрастните са оставали в градовете.

IT специалистите Николай Бекяров и съпругата му Меган от Канада от дни не излизат от апартамента си в кв. "Кючук Париж". Категорични са, че ще работят от къщи. Меган непрекъснато се чувала с роднините си отвъд океана. "И там са много изплашени. Канадците купуват дезинфектанти, тоалетна хартия, чай и кафе. Останалото държавата им го осигурява", казва пред в. 24 часа чужденката, която живее в Пловдив. И допълва: "Аз ще направя същото. И няма да излизам от къщи!".

"Срещаме разбиране. Хората с одобрение приемат мерките на кабинета и повечето смятат, че те наистина са необходими", заяви  директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Според повечето пловдивчани държавата действа адекватно. За разлика от италианците, които забавиха мерките и оттам им дойде бедата.

"Ще го изтърпим. Има и по-зле от нас - съседите гърци. От една страна се борят с бежанци, от друга - с коронавирус", казва Мария Михайлова, която е качила в профила си снимка от южната ни съседка. На нея е изобразен гръцки гвардеец, който с лявата ръка подпира коронавируса, а от другата - ордите, които напират откъм Турция. "Снимка, която говори повече от хиляди думи", пише под нея.