387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на 2019 година. По-голямата част от трафикираните са били изведени извън страната като сексуални роби. 51 пък са били бременни жени, които са били трафикирани с цел продажба на новороденото.

Днес европейската общност отбелязва Деня за борба с трафик на хората.

Според данни на Световния икономически форум ежегодно 40 милиона души стават жертви на трафик, а 172 държави в света формират веригата на експлоатация. Черният бизнес обаче е за милиарди - годишно криминалните лица печелят общо 150 милиарда долара, показва статистиката.

Хората често са примамени в интернет от фалшиви обяви за работа. Оказва се обаче, че след напускането на страната, те стават жертва на трафиканти и са принудени да извършват робски труд, много често в сексуалната индустрия.

Фалшивите обяви често са с примамливо заплащане, но нямат нищо общо с реалността.

За седем години сексуалната и трудова експлоатация на български граждани е увеличена три пъти. В същото време броят на заведените дела през годините намалява. Областите, в които се регистрират най-много случаи, са Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Пловдив.

Националната комисия за борба с трафика на хора обаче извежда и положителен факт - на фона на всички данни се наблюдава спад на непълнолетните лица, станали жертва на трафик.

Снимка: БГНЕС