250 000 лв. поиска от прокуратурата обитател на старозагорския затвор, който се ожали, че не му осигурили адекватно лечение на половия орган, в който имало инжектиран течен парафин, пише Монитор.

Исковата молба е постъпила в старозагорския окръжен съд. В нея изтърпяващият присъда, наложена му за престъпление на територията на Холандия, се жали, че магистратите са представили документ с невярно съдържание за наличие на специализирано медицинско заведение към затвора, където да се лекува от болките и страданията си.

„След постъпване на ищеца в  затвора в гр.Стара Загора му било отказано оперативно лечение, наложило се да търси лекарска помощ извън затвора, и това довело до влошаване на общото му здравословно състояние и търпенето на болки и страдания, както и нарушения в съня и хормонален дисбаланс“, се чете в решението на съда от 28 ноември. Пак там се казва, че „пред компетентният решаващ съд в Холандия е бил представен и друг документ с невярно съдържание, издаден от прокурор при Районна прокуратура  - Стара Загора, удостоверяващ, че условията в затвора отговарят на изискванията на ЕКПЧОС, а на място се оказало, че условията в затвора, при които Н.М.Л. ще бъде задържан нарушават основните човешки права, гарантирани в чл.3 на ЕКПЧОС.“

В хода на съдебното заседание става ясно, че пандизчията е бил прегледан на 7 декември м.г. от специалист в частна болница, който го насочил към оперативно отстраняване на чуждите частици, които са били инжектирани при неустановени условия и неизвестно кога и къде. Съдът е категоричен, че няма доказателства за виновност на прокуратурата както и че не са представени документи с невярно съдържание за условията в пандиза, както и че при постъпване в килията не е имало насрочено лечение.

Жалващият се ще трябва да заплати 100 лв. за направените разходи за юрисконсултско  възнаграждение, той обаче може да обжалва решението пред апелативния съд в Пловдив.

Подобни жалби с искания за огромни суми постъпват редовно от затвора в Града на липите, най-често те са от килии, където са настанени осъдени на доживотни присъди без право на замяна. Само преди броени дни изтърпяващият 14 години за убийство Петър Желязков от Хасково поиска 1 млн лв за нанесени му морални и материални вреди, а след отказа настоя за отвод на всички местни съдии заради тяхната „предубеденост“.