Интересувате се колко пари ще получавате при пенсиониране, планирате с половинката си дете или просто се дразните на работодателя си, че спестява пари от осигуровки като ви плаща в парите от касата, за която само той знае, но не и държавата.

Отговор на въпросите дава Националната агенция за приходите (НАП), която не ви върши просто услуга като ви предоставя калкулатор, но и иска да ви стимулира да сте "на светло".

Според авторите на софтуера, размерът на пенсията, посочен от калкулатора е илюстративен и се изчислява на база коефициент на заместване на дохода в размер 44 на сто, но се доближава максимално до начина на изчисляване на пенсията от НОИ, което означава, че сумите са приблизителни, с малки отклонения в двете посоки.

Осигурителният институт изчислява пенсиите за осигурителен стаж и възраст по пенсионна формула, която отчита продължителността на осигурителния стаж, размера на осигурителния доход на лицето и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период (индивидуален коефициент), средномесечния осигурителен доход за страната от последните 12 месеца преди месеца на пенсионирането и други конкретни данни за лицето.

Ето и конкретен пример: От началото на 2019 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се променя на 560 лв. Ако приемем, че работодателят и служителят се договорят да внасят съответния процент за пенсионно осигуряване върху минималния размер за осигуряване (560 лв.), а реалната заплата е средната за цялата страна (по последни данни на НСИ за август) - 1253 лв., загубата за следващия период от 30 години възлиза на 95566.63 лв., като в сумата влизат 80498.88 лв. под формата на пенсия.

При това положение не може да се разчита на сума по-голяма от минималната пенсия за осигурителен стаж, която в момента е 219 лева. С годините тя ще се увеличава с темпа на нарастване на пенсиите, но не повече от 3 до 5% годишно. Но има и вероятност да намалява, ако държавата няма финансов ресурс да подпомага пенсионната система, която би трябвало да се самофинансира.

Още по-голяма ще е загубата за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, за които минималният месечен размер на осигурителния доход е 400 за настоящата година. Те ще загубят повече, за 30 години - 109356.83 лв. И при пенсиониране фермерите на може да разчитат на пенсия, по-голяма от минималната за осигурителен стаж и възраст, пише "Монитор".

Границата между загубата и липсата на такава за осигуряване е сумата на Средния осигурителен доход (СОД), който се определя всеки месец от НОИ. За юни 2019 г. СОД е 968.71 лв.

Най-добрият вариант е да се внасят осигуровки върху пълния размер на заплатата. Например при средна работна заплата от 1253 лева няма да има никаква загуба и може да се очаква пенсията да бъда на нивото на средната за страната за съответния период, когато ще настъпи пенсионирането.

Най-печелившият вариант е да се осигуряваме върху максималния месечен размер на осигурителния доход, който в момента е 2600 лв. Така няма да генерираме никаква загуба и може да се разчита на максималния размер на пенсията, който ще се повишава през годините.