Смъртта по пътищата ни не секва, напротив – в периода от 1 до 12 ноември, 18 българи са загубили живота си при ПТП-та.

Още по-кошмарното е, че само за ден - от 11 до 12 ноември, са загинали 7 души, като 4 от тях са пешеходци, отчетоха днес от МВР, в хода на продължаващата акция "Зима".

От КАТ коментираха, че в периода от 1 до 10 ноември, издадените фишове на шофьорите нарушители, надхвърлят 6000.

Кои нарушения са били най-често установяваните - ще бъде изнесено като информация едва след 5 декември, когато данните объдат обобщени.

Инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" обаче разясни, че до 20 ноември акцията на полицията ще е насочена най-вече към безопасността на пешеходците, защото те са изключително активна част от участниците по пътищата.

"Много често на тях им се отнема предимството, биват блъскани от автомобили и последиците при тях са изключително тежки, защото те пострадват директно", настоя тя.

По думите ѝ всяка трета неделя от месец ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

Тя призова всеки, в деня, когато се провежда главната литургия, да сведе глава и да запази минута мълчание, както и да се помоли за душите на загиналите при ПТП и да се помоли на Господ да запази живота на всички, които биха могли да попаднат в такова.

"В София тя ще се проведе тази неделя от 10:00 часа в столичния храм-паметник "Св. Ал. Невски". Нека бъдем живи и здрави", пожела Ботева.

Да припомним все пак, че едва ли литургията ще спаси човешки живот. Нужни са строги мерки и санкции от страна на КАТ, както и превъзпитание на всички водачи, защото когато сме в съседна Гърция, дебнем знаците, но по родните пътища… летим.

А само след два дни, 15 ноември, стартира и втората част от акция "Зима", а именно подготовката на автомобилите за идните студени дни.

Катаджиите зорко ще следят за гуми с дебелина на грайфера не по-малка от 4 мм, светлини, чистачки и др. Драконовските проверки ще продължат до края на месеца.