Смъртта на 3-годишният Алекс, който беше прехвърлян между няколко столични болници, разтърси цяла България.

В началото обществото обвини лекарите и главно д-р Елена Георгиева – лекарката, прегледала 3-годишния Алекс в детската педиатрия в София. Тя дори бе отстранена временно от работа, докато случаят се изясни.

Вътрешен и външен одит обаче показаха, че лекарите са направили всичко възможно за спасяването на момченцето и не става въпрос за лекарска грешка. Директорите на трите болници бяха върнати на работа, след като бяха временно отстранени от здравния министър Кирил Ананиев по настояване на премиера Борисов. Миналата седмица пък д-р Георгиева беше посрещната с овации от колеги при завръщането си в столичната педиатрия.

Цялото медицинско съсловие застана зад лекарите.

“Хората разбраха, че, за огромно съжаление и на нас лекарите, има болести, които не се поддават на лечение. Скоротечни, бързи, в рамките на часове състоянието се влошава и те завършват фатално”, коментира пред Нова телевизия лекарката.

“Има състояния, при които в 22:00 часа се предполага, че детето може да бъде лекувано у дома, в 02:00 часа, както е в случая с Александър, то трябва задължително да постъпи в болница. И беше прието в нашата. В рамките на часове състоянието се влошава до степен да се включи интензивно, а в следствие и реанимационно лечение. С мерките които предприехме, стабилизирахме състоянието му и го изпратихме в „Пирогов”, не с идеята, че той ще загине там, а, че ще продължи с лечението и то ще бъде по-адекватно към състоянието му в момента”, коментира още д-р Георгиева.

Лекарката беше категорична - случаят с 3-годишния Александър може да послужи за оздравяване на проблемите в цялата здравна система.

“Трябва да се знае, че първият лекар, който може да помогне на детето, е личният лекар. Родителите трябва да му имат доверие. Малко обаче останаха личните лекари, които преди това са били педиатри. Това създава известно недоверие между родители и лекари, което кара родителите да търсят и за по-дребни поводи помощ от специалисти в болнични условия. Това натоварва болничната помощ”, коментира д-р Георгиева.